Genele contribuie in proportie de 25-40% la aparitia obezitatii, ele putand influenta apetitul, felul in care organismul arde grasimile si modul in care acesta absoarbe substantele nutritive. Asta nu inseamna ca persoanele predispuse la obezitate nu pot controla factorii genetici.
Cele mai bune metode de mentinere a greutatii sunt dieta si miscarea, spune dr. Tiberiu Mogos, nutritionist la Institutul de nutritie si boli metabolice "Nicolae Paulescu", din Bucuresti.
Predispozitia la ingrasare poate fi controlata prin alimentatie
Genele contribuie in proportie de 25-40% la aparitia obezitatii, ele putand influenta apetitul, felul in care organismul arde grasimile si modul in care acesta absoarbe substantele nutritive. Asta nu inseamna ca persoanele predispuse la obezitate nu pot controla factorii genetici. "Cele mai bune metode de mentinere a greutatii sunt dieta si miscarea", spune dr. Tiberiu Mogos, nutritionist la Institutul de nutritie si boli metabolice "Nicolae Paulescu", din Bucuresti.
Mancarea tip fast-food are mai multe calorii
Meniurile trebuie sa fie echilibrate, sa contina alimente diversificate si cat mai putine produse tip fast-food, paste, cartofi prajiti, dulciuri, acestea fiind de aproape doua ori mai bogate in calorii decat mancarurile gatite. "In niciun caz nu trebuie adoptate dietele drastice. Infometarea poate duce, in final, la ingrasare", a adaugat dr. Mogos.
Daca nivelul de activitate fizica nu este suficient pentru arderea energiei acumulate in plus, grasimea ingerata va fi depozitata ca grasime corporala. Sunt eficiente macar 20-30 de minute de sport pe zi.
Diagnosticul obezitatii se pune matematic
Obezitatea apare cand echilibrul energetic are de suferit, adica numarul de calorii consumate este mai mare decat energia cheltuita, si poate fi masurat, prin diverse mijloace, inclusiv indicele de masa corporala.
Acesta se calculeaza facand raportul dintre numarul de kilograme si patratul inaltimii. Persoanele sanatoase au indicele de masa corporala intre 18.5 si 25, iar la supraponderali acesta se situeaza intre 25 si 30. La consultul medical pentru stabilirea gradului de obezitate, facut la specialistul nutritionist sau endocrinolog, vor fi analizate si antecedentele familiale pe probleme de greutate, deprinderile alimentare, factorii sociali, de mediu si psihologici. Se vor mai masura circumferinta taliei, presiunea arteriala, nivelul lipidelor si al glucozei din sange.
Tot mai multi copii obezi
Anual, se inregistreaza 400.000 de cazuri noi de copii obezi
> Rata obezitatii la barbatii adulti variaza intre 10% si 27%
> Rata obezitatii la femeile adulte este in jur de 38%
> La femei, grasimea predomina pe partea de jos a corpului, pe fese si coapse
> La barbati, pe partea de sus a corpului si pe abdomen Acestea sunt rezultatele unui studiu publicat de revista "International Obesity Task Force".
Slabiti usor cu schema 3-2-1 !