Considerate un remediu din folclor, afinele si-au dovedit in timp eficacitatea sporita in blocarea agentilor patogeni care ataca sistemul imunitar. De asemenea, potrivit mai multor studii de specialitate, afinele sunt un real ajutor pentru organism in perioadele de convalescenta in urma racelilor si a gripei. Una dintre explicatii consta in continutul bogat in antioxidanti al afinelor, care sporesc capacitatea de a lupta cu diferite stari inflamatorii.
Datorita continutul extrem de bogat in selenium si antioxidanti, ciupercile sunt un redutabil dusman al racelii, consumul lor avand efecte antivirale, antibacteriene si anti-tumorale. Totodata, nivelul crescut de vitamina B joaca un rol esential in pastrarea imunitatii la cote maxime.
Datorita continutului bogat de zinc, stridiile sunt preferate atat pentru proprietatile sale afrodisiace, dar mai ales pentru cele de crestere a imunitatii. Si asta pentru ca, potrivit studiilor, nivelurile scazute de zinc din organism sunt asociate adesea cu infertilitatea. Totodata, zincul are efecte antivirale, ajutand si la vindecarea rapida a ranilor.
Un aliment ieftin si usor accesibil indiferent de anotimp, varza este recomandata de majoritatea dieticienilor datorita proprietatilor sale nutritionale (este o leguma hipo-calorica - in jur de 25 de calorii la 100 de grame), dar si de specialistii in imunologie, pentru continutul bogat in antioxidanti, vitaminele A, C si E si in fibre, elemente care asigura sanatatea celulelor.
Un pumn de migdale poate elibera sistemul imunitar de stress dupa o zi intreaga. Se recomanda un consum de un sfert de cana zilnic pentru o doza sanatoasa de vitamina E si B.
Considerat mai sanatos decat portocala, ananasul sau marul, grapefruit este o sursa maxima de vitamina C.
Recomandate pentru diverse afectiuni, de la dureri de spate, tulburari hormonale pana la stari de agitatie, boabele de grau sunt bogate in fibre, proteine si nutrienti (zinc, antioxidanti, vitamina B) si constituie un remediu eficace al bolilor infectioase.
Cultivat inca din antichitate, usturoiul este unul dintre cele mai recomandate alimente impotriva racelii, datorita proprietatilor sale curative si antiseptice, avand un continut bogat in antioxidanti. Fiind utilizat in special la condimentarea sau aromatizarea unui mare numar de preparate culinare, usturoiul are un rol mineralizant si contine o serie de elemente nutritive: fosfor, calciu, potasiu, sodiu, mangan, cupru, sulf, fier, vitaminele B, C si E. Cercetarile au scos in evidenta faptul ca fitoncidele aflate in usturoi distrug unii agenti patogeni, cum ar fi cei care produc febra tifoida, difteria sau holera.
Originar din Afganistan si Turcia, spanacul a devenit extrem de popular prin intermediul unui personaj de desene animate, Popeye Marinarul si si-a dovedit popularitatea prin intermediul proprietatilor sale terapeutice exceptionale. Recomandat in special persoanelor aflate in convalescenta, copiilor, persoanelor in varsta sau femeilor insarcinate, acest aliment este o sursa naturala de acid folic (care ajuta la regenerarea celulara si 'repararea' ADN-ului) si contine antioxidanti, fier, magneziu, vitamina C si B12 si potasiu, cu efecte benefice in caz de anemie, curata foarte bine tubul digestiv, regleaza tensiunea arteriala, scade nivelul colesterolului, previne cancerul, revitalizeaza organismul si, desigur, intareste sistemul imunitar.
Ceaiul verde sau negru - Indiferent de optiune, ambele tipuri de ceai contin polifenoli si flavonoide, doua tipuri de antioxidanti care distrug radicalii liberi ce ataca celulele, avand o incontestabila actiune antibacteriana si antivirala. Potrivit statisticilor, in intreaga lume se beau zilnic aproximativ 18-20 de miliarde de cesti de ceai.
La fel ca si morcovii, cartofii dulci contin betacaroten (ajuta la prevenirea cancerului, a bolilor de inima, a astmului si reumatismului), dar si vitaminele B6, A si C sau carbohidrati, fier, magneziu si potasiu, care ajuta la cresterea imunitatii si la intarzierea procesului de imbatranire.
Cunoscuta inca din timpul Imperiului Roman, broccoli este o leguma inrudita cu varza si este o sursa excelenta de vitamina A, C, B2, acid folic potasiu, selenium, fier si calciu, cu efecte deosebite antioxidante si anticancerigene (in momentul taierii, mestecarii sau digerarii, se elibereaza un compus cu sulf - sinigrina - cu rol in inhibarea inmultirii celulelor tumorale).
Considerat alimentul perfect pentru diete, iaurtul previne aparitia racelilor prin stimularea sistemului imunitar si refacerea florei intestinala. Unii cercetatori sustin ca exista o legatura directa intre deficitul de vitamina D (care se gaseste din abundenta in iaurt) si riscul crescut pentru gripa si raceli de sezon. Consumat in fiecare dimineata, un pahar cu iaurt intareste imunitatea, previne constipatia si sindromul de colon iritabil, favorizeaza scaderea nivelului de colesterol si controlarea glicemiei.
Cu iaurt se poate face un delicios si sanatos shake, adaugand Formula 1 de la Herbalife.