sâmbătă, 6 martie 2010

Detoxifierea de primavara

Din momentul revolutiei industriale, aproximativ de 150 de ani, rezidurile toxice sunt aruncate in mediul nostru inconjurator cu o cadenta din ce in ce mai accelerata. Zilnic suntem supusi actiunii acestor poluanti. Multora aceasta actiune deja le-a distrus sanatatea, organismul majoritatii oamenilor este afectat la nivel celular. Recent s-a descoperit ca un sir de substante toxice actioneaza nociv in mod indirect, producand substante biochimice numite “radicali liberi”.
Radicalii liberi aparuti in organism actioneaza nociv din doua motive. In primul rand sunt foarte activi in plan biochimic. Au tendinta sa atace si sa distruga membranele celulare, astfel lezand, iar cate odata chiar omorand celula. In al doilea rand radicalii liberi nu ataca o singura data. Nu se opresc. Au o proprietate unica de a se reproduce din nou si din nou pana nu devasteaza complet membrana celulara.
Daca nu am fi avut un sistem special de rezistenta la radicali liberi, introducerea chiar si a unei cantitati neinsemnate de aceste materii toxice, ar fi fost fatala, pentru ca ele pur si simplu trec de la celula la celula, distrugandu-le stratul superficial, pana cand toate devin incapabile de munca.

Ce-ar fi daca am putea trai o viata complet libera de poluanti toxici? Ce-ar fi daca am putea evita toti virusii si toate sursele de infectii? Am putea in sfarsit sa ne eliberam de acesti mici agresori - radicalii liberi? Buna idee, dar raspunsul este descurajator. Nu este posibil. Chiar organismul insusi produce partea sa de radicali liberi in procesul de functionare prin arderile ce se produc in cadrul metabolismului. Practic toate procesele metabolice, mai ales cele implicate in producerea de energie produc o cantitate de radicali liberi in calitate de reziduuri. Acest lucru se intampla pentru ca mecanismele generatoare de energie ale organismului depind de utilizarea minunatei molecule datatoare de viata – oxigenul. Organismul practic “arde” anumiti nutrienti pentru generarea energiei analog cu arderea benzinei intr-un automobil. Procesul de transformare a carburantului in energie prin legarea chimica a oxigenului se numeste “oxidare”. Chiar si organismul nostru nu-si arde sau (oxideaza) complet combustibilul.
Unele produse nocive de oxidare partiala a hranei cu scop energetic sunt radicalii liberi, echivalentii smogului in organism. Radicalii liberi generati in interiorul organismului dauneaza la fel, ca si cei declansati de mediul poluat, membranei celulare.


Radicalii liberi, neanihilati, s-au asociat cu o multime de boli, incluzand cancerul, afectiunile plamanilor si functionarea improprie a sistemului nervos si imunitar. Recentele studii medicale au aratat ca antioxidantii pot, de fapt, inactiva radicalii liberi si pot chiar opri aparitia unor boli, avand un rol important in incetinirea procesului de imbatranire.

O parte speciala a protectiei de radicali liberi si reziduurile oxidarii e asigurata de actiunea sinergica a unor elemente nutritive si enzime specifice. Aceste substante se numesc antioxidanti. Antioxidantii sunt compusi naturali ce au posibilitatea de a reduce efectele toxice ale radicalilor liberi, adica de a neutraliza moleculele de oxigen instabile, ajutand corpul sa nu-si distruga celulele.

Sistemul imunitar de aparare a organismului necesita o nutritie buna. Exista si anumite elemente nutritive cu un rol deosebit in apararea organismului de atacul radicalilor liberi. Iata cateva dintre ele:

Vitamina E - prezenta in legume de culoare verde, oua, germeni de grau, ficat, uleiuri, plante. Este o vitamina esentiala, un antioxidant puternic ce previne deteriorarea lipidelor si a uleiurilor esentiale, incluzand si acizii grasi Omega-3. Vitamina E este, de asemenea, un cofactor la productia unei molecule antioxidante importante: Glutatione. Experimentele aratat ca vitamina E reduce daunele produse de componentii smogului.

Vitamina C - importanta in sistemul de regenerare a organismului. Este adanc implicata in functionarea corecta a sistemului imunitar. Se gaseste in citrice, brocoli, ardei si multe alte fructe si legume.

Viamina A - (sub forma provitamina – caroten). Este continuta in morcovi, spanac, verdeata. Are proprietati de antioxidant natural extrem de important pentru apararea plamanilor de actiunea nociva a fumului de tigara si smogului.

Vitamina B - Se gaseste in banane, verdeata, morcovi, mar, cartof, una dintre cele mai importante vitamine pentru apararea organismului. Ajuta la mentinerea sanatatii membranelor mucoase a sistemului respirator. Asigura o bariera naturala in calea infectiilor.

Seleniu - probabil cel mai important antioxidant pentru sanatatea umana, este factorul cheie al uneia dintre cele mai importante enzime zdrobitoare de radicali liberi din organism. Se gaseste in tarate, telina, usturoi, peste, mazare, dar este deseori insuficient in dieta omului modern.

Multe fructe, vegetale, cereale si uleiuri din vegetale contin vitamine si minerale, avand calitati antioxidante. Oricum, in zilele noastre atat de agitate, nu avem intotdeauna timpul si posibilitatea sa mancam ceea ce ne poate asigura o sanatate buna. Insa, produsele Schizandra Plus si Rose Ox ofera aceasta posibilitate.


Schzandra plus
Antioxidant produs din tecile plantei numita Schizandra. Contine Selenium, ceea ce face sa fie utila in suferintele cauzate de astm. Se recomanda in programul de curatire a organismului, impreuna cu Aloe suc. Schizandra curata caile respiratorii, este utila in infectii, gripe, tuse cronica sau tabacica, diabet, hipoglicemie, persoane expuse la radiatii, post-operatoriu, pentru ridicarea imunitatii, s.a.

RoseOX
Produs puternic antioxidant, bazat pe rozmarin.
Rose Ox este un antioxidant cu efect in cascada. Contine extract de rosmarin in combinatie cu alte plante. Extract de frunze uscate de rosmarin, broccoli, floare de conopida, varza, morcov, extract de radacina de Tumeric, concentrat de rosii, frunze de salvie, floare de cuisoare. Alte ingrediente: amidon din cereale, sodiu Carboximetilcelulos, acid stearic, hidroxil-propionat de celuloza, dioxid de siliciu, stearat de magnesium, etilceluloza si metilceluloza.


Herbal Aloe Concentrat
O bautura naturala, sanatoasa pentru intenstine, colon, sistemul digetiv in general. Din Antichitate se cunoste efectul vindecator al acestei plante pentru rani, iritatii, alergii.Sucul de Aloe este indicat in propleme digetive, indigestii, ulcere, constipatii. Curata organismul, scade glicemia, creste imunitatea organismului. Isi potenteaza efectele de curatire in asociere cu Schizandra Plus. Din punct de vedere nutritiv, Aloe contine carbohydrati, lipide proteine si vitamine. Urme de zahar sub forma de manoza si glucoza sunt prezente printre carbohidrati. Galactomanan, o clasa de polizaharide ce se gasesc in Aloe, sunt banuite a fi benefice pentru sistemul imunitar. Acetilatul de manin prezent poate avea efecte anti-inflamatorii, cat si in cresterea permeabilitatii si flexibilitatii membranelor. Sucul de Aloe mai contine: enzime, aminoacizi si vitamine, cat si proprietatile benefice ale plantei numite Chamomile. Nu contine de loc aloin, ceea ce ii da un gust placut.
Este concentrat si se diszolva in apa (2 capacele la 200 ml apa).



Programul de detoxifiere cu Aloe si Schizandra este recomandabil a fi urmat trimestrial sau cel putin o data la un an.