vineri, 25 martie 2011

Efectele radiatiilor asupra organismului



O explozie la o centrală nucleară a avut loc pe 13 martie în Fukushima, Japonia. S-au înregistrat scurgeri de cesiu radioactiv la valori de zeci de ori mai mari decât valorile normale. Anterior exploziei, autorităţile au ordonat evacuarea polulaţiei pe o rază de 10 Km în jurul centralei.


Cantităţi mici de cesiu au fost eliberate în mediu la aproape toate testele de arme nucleare şi unele accidente nucleare , mai ales în cazul dezastrul de la Cernobâl . În 2005, cesiu a fost principala sursă de radiaţii în zona din jurul centralei nucleare de la Cernobâl .

Cesiu este solubil în apă şi chimic toxic chiar şi în cantităţi mici. Comportamentul biologicde cesiu este similar cu cel de potasiu şi rubidiu .

După ce intră în organism, cesiu se distribuie uniform în particule mici prin corp, cu concentraţie mai ridicată, în ţesuturile musculare şi mai mici în oase.

Cel mai mare risc se înregistează la femeile gravide în cazul fătului unde apare retard mental prin afectarea creierului şi avort spontan.

Experimentele cu câini au arătat că o singură doză de aproximativ 44 micrograme/kg de cesiu este letală în termen de trei săptămâni.

Iată care sunt principalele întrebări legate de efectul radiaţiilor radioactive asupra oamenilor, la care BBC încearcă să dea un răspuns.

• Care sunt efectele imediate ale expunerii la radiaţii? Pentru început, senzaţii de ameţeală, vomă, diaree, dureri de cap şi febră. După acestea, poate urma o perioadă fără simptome aparente, dar în care radiaţiile “lucrează” în corp. În cazul expunerii îndelungate, pot apărea leziuni ale organelor interne, care în 50% din cazuri sunt fatale.

• Cum se tratează simptomele imediate? În primul rând, trebuie eliminat orice risc de contaminare suplimentară, prin scoaterea hainelor şi a pantofilor şi spălarea pielii cu apă şi săpun. De asemenea, există medicamente care grăbesc producerea de leucocite (celule albe), care pot “repara” eventualele stricăciuni din măduva oaselor. Alte medicamente protejează organele interne de efectul radiaţiilor.

• Ce impact au radiaţiile asupra sănătăţii? Materialele radioactive au capacitatea de a rupe legăturile dintre atomii şi moleculele care compun ţesutul organelor. Organismul încearcă să refacă aceste legături, însă uneori daunele produse sunt prea mari. Zonele din corp cele mai expuse la radiaţii sunt intestinele şi stomacul, dar şi oasele (a căror măduvă este atacată). Daunele depind de timpul expunerii la radiaţii şi de nivelul acestora.

• Care sunt efectele pe termen lung? Fără îndoială, cancerul. De obicei, când celulele corpului ajung la bătrâneţe sau se strică, se “sinucid”. În cazul cancerului, ele devin “nemuritoare” şi se divid la nesfârşit. Foarte mulţi copii ale căror mame au fost expuse radiaţiilor pe parcursul sarcinii se pot naşte cu malformaţii grave la nivelului cutiei craniene sau a ochilor. De asemenea, ei pot avea dificultăţi de învăţare şi de creştere.

• Sunt copiii expuşi unui risc mai mare? Da, pentru că ei se află în creştere, iar celulele lor se divid mai rapid. După accidentul de la Cernobâl, foarte mulţi copii s-au îmbolnăvit de cancer tiroidian. Asta pentru că radiaţiile conţineau iod radioactiv, care a afectat tiroida.