miercuri, 23 martie 2011

Rozmarinul radioprotector


Foarte important:

- Rose Ox de la Herbalife contine rozmarin.
- Sucul concentrat de Aloe de la Herbalife contine flavonide.
Le gasiti aici :



Prof.univ.dr.Silviu Jipa este unul din intiatorii unui proiect extrem de interesant si de o larga utilitate. Vezi si materialele publicate de noi de curand si adaugand un element esential: profesorul Jipa lucreaza in aceste cercetari in tandem cu prof. Traian Zaharescu. La prima editie a Conferintei internationale pentru materiale ecologice (sesiunea de dimineata, in 25 septemrbie 2008), prof.univ.dr. Silviu Jipa a facut o prezentare si discutat cu specialistii participanti la conferinta despre calitatile de agent radioprotector ale rozmarinului. Iata cateva spicuiri. Lucrarea poate fi consultata deja in amanunt cu toate graficele si masuratorile realizate in publicatiile de specialitate.

Prof.univ.dr. Silviu Jipa: Ce se intampla daca suntem iradiati? Exista o categorie de substante radioprotectoare. Efectul radiatiilor este distructiv, periculos prin formarea radicalilor liberi in tesuturi, in ultima instanta se ajunge la o radio-oxidare lipidica in tesuturi.

Istoricul agentilor radioprotectori a inceput cu amionoacizii folositi in teste de armata americana cand facea testele nucleare in timpul si imediat dupa al doilea Razboi Mondial. Agentii radioprotectori sunt, de fapt, substante anti-oxidante. Plantele ofera o experienta interesanta. Dupa Cernobil s-au efectuat teste cu plante ca Ginko biloba, Ginsengul, menta, in incercarea de stopare a efectelor iradierii.



Descrierea experimentului:
Substantele cu antioxidanti de tip fenolic, flavonoidic, s-au studiat pentru a vedea efecetul antioxidant al extractelor din rozmarin si salvie dupa iradiere. S-a studiat daca nu cumva substantele isi pierd calitatile in conditii de iradiere. Romarinul a fost maruntit inainte de extractie, care s-a realizat la 78 de grade, s-a precitat prin metoda non-solvent, s-a filtrat si s-a aditivat 0,25%. A doua metode de extractie – prin macerare in proportie de 1:10 timp de 5 zile (urmata de filtrare si uscare). A treia metoda – extractie in vas de distilare. S-au luat 12 tipuri diferite de rozmarin, din Austria, Germania, din diverse zone din Romania.

Macerarea duce la inductii mai mari. Antioxidantul obtinut fara tratare termica este mai puternic. Exista insa si alte cauze care afecteaza calitatea anti-oxiandtului – conditiile genetice, conditiile de crestere etc.

S-a studiat apoi spectrul de chemiluminiscenta. Iradierea s-a facut cu radiatie Gamma la 2,5 KGy. S-a testat pentru a se vedea daca nu intervine radioliza, descompunerea antioxidantului sub efectul iradierii.

Prof.univ.dr. Silviu Jipa a fost de acord ca prezentarea in engleza de la aceasta conferinta sa fie accesibila direct cititorilor site-ului Fabrica de bani. O puteti studia aici: http://www.fabricadebani.ro/userfiles/ECOMAT%202008%20SJ.ppt.

Foarte important:

- Rose Ox de la Herbalife contine rozmarin.
- Sucul concentrat de Aloe de la Herbalife contine flavonide.
Le gasiti aici :