
Potrivit medicului nutriţionist britanic Giliian McKeith, citat de eva.ro, pătrunjelul este format din proteine (20%), flavonoide (întreţin membranele celulelor sângelui, au rol de antioxidant), uleiuri esenţiale, fier, calciu, fosfor, mangan, inositol, sulf, vitamina K, betacaroten şi, în special, vitamina C.
Pe langa faptul ca ofera substante nutritive esentiale, echilibreaza si stimuleaza energia organelor, imbunatatindu-le capacitatea de asimilare si utilizare a nutrientilor, patrunjelul:
1. Ajută splina şi stomacul, îmbunătăţind digestia şi prevenind astfel balonările şi indigestia. Grăsimile şi proteinele sunt mai uşor digerate.
2. Ajută ficatul, hrănind astfel sângele şi fluidele corpului.
3. Ajută rinichii, ajutând la dizolvarea pietrelor la rinichi.
5. Ajută uterul, îmbunătăţeşte nivelul de estrogen şi reface circulaţia sangvină a uterului.
6. Stimulează sistemul imunitar, datorită conţinutului extrem de bogat în vitamina C, betacaroten, vitamina B12, clorofilă şi acizi graşi esenţiali.
7. Previne retenţia de apă în ţesuturi.
8. Purifică sângele şi contribuie la detoxifierea organismului.
9. Stimulează funcţia tiroidiană.
10. Are proprietăţi laxative. În cazurile de constipaţie acţioneaza blând, fără efecte secundare.

